Maniërisme is in de 16e eeuw ontstaan door Italiaanse kunstenaars. Zij waren geïnspireerd door de werken van Rafaël en de Sixtijnse kapel van Michelangelo. Italiaanse kunstenaars maakten net zoals Michelangelo gespierde lichamen, alleen werden deze lichamen nóg gespierder afgebeeld waardoor de hoofden klein werden gehouden zodat er meer nadruk kwam te liggen op de lichaamsvormen. Maniërisme staat voor een eigen artistieke stijl, waarbij met de vormentaal emoties werden uitgedrukt Dit werd later door kunstcritici gezien als geknoeide kunst. Losjes in elkaar gezet en niet conform de werkelijkheid en emoties. Pas eeuwen later, vanaf de 20ste eeuw, beleefde het Maniërisme haar herstel.

Agnolo Bronzino - Portrait of Lucrezia Panciatichi (Irina)

Agnolo Bronzino – Portrait of Lucrezia Panciatichi (Irina)