Is airbrushen zo oud als de mensheid, dan is aardewerk het kleine broertje. “Aardewerk” is de verzamelnaam voorwerpen van klei die bij temperaturen tot ongeveer 1100 graden Celsius zijn gebakken. Potten, schalen, drinkbekers, kruiken, tegels – al duizenden jaren worden ze in aardewerk gemaakt. Het materiaal breekt snel, maar verweren doet het veel minder en daarom vormen overblijfselen van aardewerken voorwerpen een belangrijke bron van informatie in de archeologie.

De stijl en de technologie van het aardewerk veranderden in de loop der jaren. Aan de hand van deze stijlen zijn heel wat culturen vernoemd. De trechterbekercultuur, de touwbekercultuur, de klokbekercultuur en de urnenveldencultuur: allemaal vernoemd naar vormen van aardewerk.

Aardewerk is zachter en poreuzer en daardoor minder duurzaam dan steengoed en porselein. Maar het is veel eenvoudiger te produceren. Aardewerk wordt daarbij – vanwege de poreusheid – vrijwel altijd geglazuurd.

Frank Zweegers - Aardewerk

Bron www.inekearonds.nl