De gotiek wordt gezien als de eerste echt vernieuwende architectonische stijl sinds de val van het Romeinse Rijk. De stijl is met name toegepast in de bouw van kerken en vooral herkenbaar aan haar spitsbogen van hoge (gebrandschilderde) vensters, die de Romaanse ronde bogen verdrongen en veel meer licht binnenlieten in de nieuwe gebouwen. Door het gebruik van steunberen kon men veel verder de hoogte in en die verticaliteit werd nog eens doorgetrokken in de ornamenten. De Gotiek is te zien als een blauwdruk voor katholieke kerken (en vice versa).

De term gotiek werd voor het eerst genoemd in 1550, in het werk “Le vite de piu eccellenti Architetti” van de bouwmeester Giorgio Vasari. Deze benoemde de stijl als “Stile Gotico”. Hij vond de spitse bogen en gewelfde plafonds “monsterlijk en barbaars” en gaf er de Goten de schuld van: de Noord-Europese indringers die Rome hadden geplunderd en, volgens Vasari, het klassieke verleden hadden bezoedeld.

Frank Zweegers - Gotiek

www.architecture-student.com