De Barok is een Europese stijlperiode, die opkwam in de 17e eeuw en zich uitstrekte tot in de eerste helft van de 18e eeuw. De van oorsprong Italiaanse stijl is herkenbaar aan zijn rijkheid en weelderigheid. De barok kent uitingen in de bouwkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst, muziek en literatuur en is door de geschiedenis gekoppeld aan de Katholieke Reformatie. In de beeldende kunst is de barok te herkennen aan haar “tierelantijnen”; weelderig materiaalgebruik, tweezijdige symmetrie, ingewikkelde patronen, rijke versieringen en goddelijke onderwerpen.

Barok wordt al snel gelijkgesteld aan kitsch, maar vergis je niet in de mate van vakmanschap en diepgang die achter deze werken schuilt. Ook tegenwoordig noemen we rijk versierde meubelen, lijsten en behang al snel Barok. Kijken we echter kritisch naar deze moderne voorwerpen, dan hebben ze misschien naast de Barok gelegen, maar kunnen ze niet tippen aan de rijkheid en het vakmanschap van de originelen, die ze proberen te kopiƫren.

Frank Zweegers - Barok

www.theoldcottage.nl

Frank Zweegers - Barok

www.franceera.com