Een symbool is een betekenisdrager; het heeft enerzijds een vorm of representatie, en anderzijds een betekenis. De vorm van een symbool is zo herkenbaar en eenduidig mogelijk. De betekenis van een symbool berust op afspraken die tussen gebruikers van een systeem is gemaakt. Dat systeem kan wetenschap zijn, of het verkeer, of de Nederlandse taal, of de kunsten, of religie, of politiek…

“Symboliek” is het gebruik van symbolen. Bijvoorbeeld in de Middeleeuwen werd in de beeldende kunst gebruik gemaakt van een vaststaande set aan afgesproken symbolen. Maar ook in de hedendaagse kunst kan een kunstenaar teruggrijpen naar talloze betekenisvolle, in ons systeem gewortelde beelden. Door gebruik te maken van symbolen kan de kunstenaar het kunstwerk voorzien van een extra laag van betekenis.

Frank Zweegers - Symboliek

Bron www.convozine.com