Een contrast is het verschil tussen tegenstellingen. Bijvoorbeeld tussen licht en donker, tussen twee kleuren, in de grootte van beeldelementen, in structuren, in inhoud… Er zijn eindeloos veel tegenstellingen en daarmee contrasten te bedenken.

Een hoog contrast duidt op en groot verschil: zwart/wit, ruw/glad, man/vrouw, leeg/vol …

Frank Zweegers - Contrast

www.shutterbug.com

 

Een laag contrast duidt op weinig verschil: pastelkleuren / grijs op grijs / inhoudelijk eenduidig / …

Frank Zweegers - Contrast

www.sinoorigin.com

 

Hoge contrasten zijn leveren spanning op en brengen de afbeelding uit balans. Lage contrasten brengen rust. Grotendeels aan de hand van contrasten bepaal je de compositie in het beeld dat je maakt en kies je daar voor evenwicht dat kloppend voelt, of juist een onevenwicht dat de aandacht vraagt en stuurt.

Frank Zweegers - Contrast

http://artobserved.com