Lijnperspectief is een methode om diepte die we zien in de werkelijkheid weer te geven op het platte vlak. Het zit automatisch in een foto, maar we moeten er naar op zoek wanneer we tekenen of schilderen. In de renaissance werd het lijnperspectief door de Hollandse meesters ontwikkeld. Renaissanceschilder en architect Hans Vredeman de Vries had veel invloed op die ontwikkeling. Saenredam werd bekend om zijn perspectivische kerkinterieuren, en Pieter de Hoogh om de vloermotieven in perspectief.

Bij lijnperspectief speelt de horizon een grote rol. Hier liggen de verdwijnpunten van horizontale lijnen; de lijnen die vanaf ons oogpunt de diepte in gaan. Evenwijdige horizontale lijnen in een landschap komen uiteindelijk bij elkaar in een verdwijnpunt op de horizon, net zoals dat een treinspoor of een weg in een punt uitloopt, wanneer we hem tot aan de horizon volgen.

Frank Zweegers - Perspectief

via thehelpfulartteacher.blogspot.nl

Vaak zijn er in een afbeelding meerdere evenwijdige lijnen in verschillende richtingen. Dan zijn er dus meer verdwijnpunten. Zijn alle evenwijdige lijnen naar de juiste verdwijnpunten getrokken, dan klopt het perspectief in de tekening. De lijnen komen dan dus overeen met bijvoorbeeld die in een foto van hetzelfde onderwerp, op hetzelfde standpunt.

 

Ook in de hoogte en in de diepte kunnen verdwijnpunten liggen. Bijvoorbeeld bij het tekenen van een trappenhuis, naar beneden, of een flatgebouw omhoog. In plaats van op de horizon, ligt het verdwijnpunt dan ergens hoog in de lucht, of diep onder de grond. Het is dan aan de tekenaar om het juiste punt op te zoeken.

Frank Zweegers - Lijnpunten

Via Wikipedia.org

In verschillende boeken wordt uitgelegd hoe perspectief werkt en hoe een perspectivisch juiste tekening wordt geconstrueerd. Maar het principe is eenvoudig en ook zonder het helemaal te snappen, kan tekenen in perspectief worden aangeleerd.