Een manier waarop een materiaal of gereedschap kan worden gebruikt, wordt een hanteringswijze genoemd. Op materialen en gereedschappen zijn altijd meerdere hanteringswijzen toe te passen. Zo kun je een krijtje bijvoorbeeld haaks op het papier zetten, schuin houden, of helemaal plat tegen het papier aandrukken. Op papier kun je schilderen, maar je kunt het ook in stukken scheuren en gebruiken in een collage. En schilderij kun je maken door een met een verfkwast dikke toetsen op te zetten, of je kunt net zo lang met gedetailleerde penselen schilderen, totdat de streken niet meer zichtbaar zijn.

De hanteringswijze is zo uiteraard bijzonder belangrijk voor het eindresultaat en wil je bepaalde resultaten van een kunstenaar kopiëren, dan is het erg zinvol om te bestuderen welke materialen, gereedschappen én hanteringswijzen de kunstenaar heeft gebruikt. Youtube-filmpjes kunnen hier ook bijzonder instructief in blijken!