Een basisvorm in de kunst is een abstracte vorm waarmee een compositie kan worden opgebouwd, of een figuur samengesteld. Tweedimensionale basisvormen zijn bijvoorbeeld het vierkant, de cirkel, de driehoek en de rechthoek. Driedimensionaal kennen we de kubus, de bol, de kegel en de cilinder.

Frank Zweegers - Basisvorm

www.paperandthreads.com

Bij een klassieke kunstopleiding wordt veel aandacht besteed aan het tekenen van de basisvormen. Dagenlang worden er rechte lijnen, perfecte vierkanten, cirkels en driehoeken getekend. Wanneer je weet hoe een complexe vorm naar basisvormen in hun onderlinge proporties kunt terugbrengen, is eigenlijk alles te tekenen. De basisvormen zijn zo voor de figuratieve tekenaar, wat de logica is voor de filosoof: de pure basis, waarop alles verder kan worden uitgebouwd.