Schilderkunst valt onder de categorie beeldende kunst. Bij schilderkunst brengt een kunstschilder verf aan op een gespannen canvas of linnen doek. Kunstschilders kunnen echter ook papier, hout, karton, steen metaal of kunststof gebruiken als ondergrond.

Technieken en materialen

In de loop der jaren zijn er zijn verschillende schildertechnieken ontstaan. Bij ieder van deze technieken worden verschillende materialen gebruikt. Enkele voorbeelden van vrij algemene schildertechnieken zijn de aquareltechniek en de olieverftechniek. Een nieuwere methode is het werken met spuitbussen.

Gereedschappen

Voor schilderkunst kunnen verschillende gereedschappen van toepassing zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere kwasten, penselen, paletten en paletmessen. Voor het aanbrengen van het linnen doek zijn bijvoorbeeld spantangen en nietpistolen vereist. Naast deze attributen beschikken vrijwel alle kunstschilders over een zogenaamd schildersezel. Dit is een in hoogte verstelbaar werktuig waar de kunstschilder zijn gespannen doek kan plaatsen.