Beeldhouwkunst is driedimensionale kunst gemaakt door het vormen of het combineren van harde materialen zoals natuursteen, metaal, glas, hout en/of kunststof materialen .Soms verwerken kunstenaars ook geluid, tekst en licht in hun kunst.

Beeldhouwers streven ernaar om hun kunst zoveel mogelijk te conserveren door deze te verwerken in dure materialen zoals brons, goud en ivoor. Het wil nog wel eens voorkomen dat kunstenaars een sculptuur beschilderen, maar hier wordt vaak vanaf gezien, omdat deze zelden behouden blijft.

Beeldhouwen is een belangrijke vorm van publieke kunst en bestaat al sinds 10.000 jaar voor Christus. In dit tijdperk werd deze vorm van kunst voornamelijk gebruikt in Aziƫ waar zij van steen en andere materialen Boeddha beelden fabriceerden. Ondanks het Boeddhisme oorspronkelijk uit India vandaan komt, zijn de meeste archeologische vondsten (sculpturen van Boeddha) gevonden in Thailand.

Sommige musea hebben beelden in hun collectie die tentoon worden gesteld in zo genoemde beeldentuinen. Dit zijn tuinen waar je doorheen kan lopen en dichtbij de sculpturen kan bewonderen. De meeste van deze tuinen staan vol met scuplturen uit het Oude Griekenland en Oude Rome, maar tegenwoordig kom je ook steeds meer moderne kunst tegen in beeldentuinen.